Hormonharmonizálás

Hormonharmonizálás alternatív terápiás kezeléssel

A mindennapokban – minket, nőket – számos külső környezeti hatás ér, amelyek kihatással vannak a hormonháztartásunkra és női egészségünkre.
A hormonális egyensúlytalanságok, komoly egészségügyi (érzelmi és fizikai panaszokat) problémákat okozva keserítik meg életfolyamatainkat a hétköznapokban.

A hormonok olyan összetett egészet alkotnak a női testben, ami megkönnyítheti, de pokollá is teheti az életet.
A női testet két fő nemi hormon szabályozza, az ösztrogén és a progeszteron. Ha egyensúlyban vannak, nincs semmi gubanc, még a peteérés és a menstruáció körüli napok is sétagaloppnak tűnnek. Ám, ha félresiklik valami, és a hormonok eszeveszett hullámvasutazásba kezdenek, nemcsak a szokásos női panaszok üthetik fel a fejünket, hanem olyan problémák is, amelyekkel nők tömegei kénytelenek együtt élni hosszú éveken át.

Amíg a női szervezetben progeszteront a sárgatest napi 20-30 mg mennyiségben képes előállítani, addig a környezetből származó ártalmak következtében (xeno ösztrogének: kemikáliák,kozmetikai tartósítószerek, rovarirtók; szintetikus gyógyszerek: fogamzásgátlók, hormonok; bizonyos élelmiszeradalékok) az ösztrogén hormonszint felhalmozódik a szervezetben és egyensúlyvesztéssel járó kóros állapotok alakulnak ki.

A hormonális rendszer egyensúlyvesztését (ösztrogén dominancia) mutatják a következő problémák:

  • a pajzsmirigy működési zavarai
  • endometriózis,
  • inzulinrezisztencia
  • a mellékvese fáradtsága
  • a szaporodás szervrendszerét érintő állapotok
  • depresszió, hangulatingadozás
  • gyenge fizikum
  • súlygyarapodás
  • menstruációs panaszok
  • migrén, stb.

Jogosan tehető fel a kérdés, hogy akkor ennyire ki vagyunk szolgáltatva mi nők a hormonjainknak? Szó sincs róla!
A jó hír az, hogy a felborult harmónia helyreállítása az egészségre ártalmatlan módszerekkel, természetes, holisztikus megoldásokkal is elérhető!
Főként helyes táplálkozással, de testmozgással, akaraterővel és a stressz csökkentésével is sokat tehetünk annak érdekében, hogy hormonjaink a lehető legoptimálisabb módon tegyék a dolgukat, de a természetes progeszteron pótlása is megvalósítható.

Az ösztrogén és progeszteron arányának optimalizálása elengedhetetlen az ösztrogéndominancia tüneteinek visszaszorításában, megszüntetésében. Az ösztrogéndominancia ellensúlyozásának legjobb módja a progeszteron szintjének növelése.
A progeszteron a női ciklus 2. felében termelődő hormonunk, melyből az ösztrogénnel ellentétben csak egyetlen van. Egy szuper hormon, mely nemcsak a női szervezetben, de a férfiak számára is nélkülözhetetlen! A szerepe a mellékvese működéséhez is köthető, oly módon, hogy a mellékvesékben koleszterinből progeszteronszerű molekula képződik, amely a szervezet igényeinek megfelelően tovább konvertálódik, így képződhet belőle pl. kortizol, amely a küzdő hormon.

Tudnotok kell, hogy természetes növényi progeszteron nem létezik! Előanyaga megtalálható többféle növényben. A legismertebb a mexikói jamgyökér – melynek előanyaga átalakítható egy egyszerű kémiai eljárással természetes progeszteronná.

A szintetikus progeszteron elnevezése progesztin vagy gesztagén. Ezeknek a progeszteronszerű mesterséges hormonoknak a molekulaszerkezete nem egyezik meg az emberi testben található progeszteron szerkezetével, csak ahhoz hasonló. Ugyan növényi eredetűek, de a törzskönyvezés szabályai szerint módosítják őket. Ezek a gesztagének találhatók pl. a fogamzásgátló tablettákban és más hormongyógyszerekben.

A természetes progeszteron ezzel szemben egy egyensúlyteremtő hormonként működik a szervezetünkben, ha elegendő mennyiség áll belőle rendelkezésünkre, mivel a szervezetünkben a saját hormonjainkhoz hasonlóan működik és finoman harmonizál.

Ahogyan minden betegség egyedi, a megoldásoknak is személyre szabottnak kell lenniük.
Szeretnék segítségedre lenni és támogatni, hogy betegségeid okait feltárva közösen rátaláljunk a számodra leginkább megfelelő kezelési módszerekre, amelyek elvezetnek a gyógyulásodhoz!

Keress bizalommal, „természetesen” segítek.

Bán Orsolya